Jest strasznie. Jest przerażająco. Buu! Baa!
Halloween. Będą horrory. Będą koszmary. Będzie też przepis na zupę z dyni. Bez zbędnego przedłużania zapraszam do wysłuchania odcinka!
POBIERZ 94 ODCINEK PODCASTU MASA KULTURY
Zapraszamy na naszą wypasioną Grupę na FB!
Po wysłuchaniu koniecznie zagłosujcie pod tym postem czyja propozycja na Halloweenowy maraton podobała Wam się bardziej – Michała, czy Szymona!
Obiecany przepis na przepyszną zupę – krem z dyni – będzie nam potrzebna 1 dynia hokkaido (dynia z Ameryki, której się nie obiera, je się ze skórką, bo skórka jest miękka), 1 cebula, bulion (najlepiej zrobiony dzień wcześniej rosół, ewentualnie z kostki), słodki sos chilli, pestki dyni, słonecznika i orzechy pini, sól, pieprz, kurkuma, imbir.
Podsmażyć pokrojoną cebulę na dnie garnka na odrobinie oleju (ewentualnie jak lubicie to cebulę + 2 ząbki czosnku), wrzucić dynię hokkaido pokrojoną w kostkę (ze skórką!) do garnka z cebulą i zalać bulionem do wysokości dyni. Wsypujemy sól, pieprz, szczyptę kurkumy i imbiru. Doprowadzić do wrzenia. Gotować aż dynia zmięknie. Potem zmiksować to co jest w garnku na krem. Nałożyć na talerz i polać słodkim sosem chilli wedle uznania. Całość posypać pestkami dyni, słonecznika i orzeszkami pinii.
Polecamy też nasz archiwalny odcinek o Halloween – Masa Kultury 22 – zaginęli w Halloween
W tle podcastu użyto muzyki Kevina MacLeoda (incompetech.com) Archiwum podcastów znajdziecie tutaj. Zapraszam też, do subskrybowania nas na iTunes.